odigein.com

Το site των οδηγών και των πεζών...
Τώρα είναι 19 Ιούλ 2018, 13:00

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Δεκ 2012, 03:03 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00
Δημοσιεύσεις: 6188
Η προέλευση του Café Frappé! Ενας ακόμη μύθος...
Η αλλιώς γιατί η wikipedia δεν λέει πάντα αλήθεια...

Οπως σας είχα υποσχεθεί στο θέμα "Θέλετε ΟΛΗ την αλήθεια για το φραπέ;" τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, έγραψα αυτό το μικρό αφιέρωμα σχετικά με την προέλευση του καφέ φραπέ, που ούτε ελληνική είναι αλλά ούτε και στην Nestlé ανήκει.Κατά καιρούς λοιπόν έχει ειπωθεί (εσφαλμένα) πως νονός και εφευρέτης του καφέ φραπέ είναι ο Δημήτριος Βακόνδιος (βλ. "http://el.wikipedia.org/wiki/Φραπέ"). Ο Δ. Βακόνδιος ήταν υπάλληλος στην εταιρεία του Γιάννη Δρίτσα που αντιπροσώπευε κατά το τέλος της δεκαετίας του 50, στην Ελλάδα, την ελβετική εταιρεία Nestlé. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθέσεως της Θεσσαλονίκης το 1957 παρουσιάστηκε από την εταιρεία ένα νέο προϊόν το οποίο ήταν ένα σοκολατούχο ρόφημα για παιδιά. Παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας σκόνη σοκολάτας, με γάλα και χτυπώντας το μείγμα, σε σέικερ.

Ο Δ. Βακόνδιος ο οποίος ήταν μανιώδης λάτρης του στιγμιαίου καφέ της Nestlé, που από τότε ονομαζόταν Nescafé, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της εκθέσεως, θέλοντας να παρασκευάσει το αγαπημένο του ρόφημα, δεν βρήκε ζεστό νερό και χρησιμοποίησε κρύο. Αυτό το κατόρθωσε εφαρμόζοντας την μέθοδο του σοκολατούχου παιδικού ροφήματος με το σείκερ, αντικαθιστώντας το κακάο με Nescafé και το γάλα με νερό. Ετσι λοιπόν κατά την Nestlé θεωρείται ο εφευρέτης του Nescafé Frappé. Πράγμα που μάλλον δεν αληθεύει.

Βεβαίως δεν αμφισβητώ, πως αυτή η ιστορία μπορεί και να είναι πραγματική! Ομως, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, δυστυχώς η έννοια του Καφέ Φραπέ είχε υπάρξει πολύ πριν ο Βακόνδιος παρασκευάσει τον δικό του.

Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Είκοσι δύο χρόνια νωρίτερα λοιπόν, σε ελληνικό περιοδικό της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), με την επωνυμία "Η Πλαζ", στην έκδοση του 1935, υπάρχει διαφήμιση που προβάλει το εν λόγω ρόφημα. Διαφημίζει δε πως, μαζί με τον Expresso και τα δύο είδη καφέ παρασκευάζονται από "μοντέρνα εγκατάσταση". Ετσι η εφεύρεση του Καφέ Φραπέ μάλλον ανήκει σε άλλον και όχι στον Δημήτριο Βακόνδιο και την Nestlé.

Εικόνα Εικόνα

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό μου φίλο Κώστα Μαρτζούκο, ο οποίος μου γνωστοποίησε σε ανύποπτο χρόνο, την ύπαρξη αυτής της διαφήμισης, ενώ ταυτόχρονα με άφησε να φωτογραφίσω το συγκεκριμένο περιοδικό, που ανήκει στην εξαιρετική συλλογή του!

Αυτά από μένα για την ώρα που όπως γνωρίζετε με ενοχλούν οι ανακρίβειες, ιδιαίτερα αν προέρχονται από τον εκπρόσωπο μίας εταιρείας, έστω και αν αυτή είναι εκείνη, που παρασκευάζει το αγαπημένο ρόφημα του Νεοέλληνα.

Φιλικά Κώστας

_________________
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Ένα νεκρό χωριό από τροχαία, το χρόνο, φτάνει! Δεν χρειάζονται άλλες μελέτες.
Αν ξέρεις το σωστό και παρ'όλα αυτά πράττεις το λάθος, ή αναίσθητος είσαι ή βλάκας.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Δεκ 2012, 08:44 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 27 Ιούλ 2010, 09:46
Δημοσιεύσεις: 4615
Τοποθεσία: Βόλος
Το οτι βρήκες την λέξη frappe σε παλαιότερο βιβλίο, δεν αποδεικνύει κάτι. Δεν ξέρουμε τι εννοούσαν τότε με αυτή τη λέξη. Μπορεί να εννοούσαν κρύο καφέ με άλλη όμως διαδικασία και όχι με την χρήση στιγμιαίου καφέ. Ούτε ξέρουμε τι είναι το expresso. Η λέξη expresso σήμερα πάντως δε σημαίνει τίποτα.

The word frappé is French and comes from the verb frapper which means to 'beat'; in this context, however, in French, when describing a drink, the word frappé means chilled, as with ice cubes in a shaker. "Café Frappé" originated in France probably in the last decades of the 19th Century, and as early as 1897 the term is used for a sort of coffee granita, and another mention is from 1932, where caffè frappé is indeed an iced coffee
en.wikipedia.org

_________________
When life throws you curves, aim for the apex
ὓβρις -> ἂτη -> νέμεσις -> τίσις


Κορυφή
 Προφίλ  
 
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Δεκ 2012, 11:05 
Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: 08 Ιούλ 2010, 03:00
Δημοσιεύσεις: 6188
Η διαφήμιση αναφέρεται σε καφέ και όχι σε φράουλες! Δεν μας ενδιαφέρει λοιπόν αν δεν είναι στιγμιαίος! Αλλο μας ενδιαφέρει! Η Nestlé όταν θεωρεί, ευατόν, εφευρέτη, δεν αναφέρεται στον "Στιγμιαίο Καφέ" (σε αυτό είναι) αλλά στον "χτυπημένο" καφέ.

Μας ενδιαφέρει λοιπόν ότι η έννοια του φραπέ δηλαδή του "χτυπημένου" καφέ προϋπήρχε, και της Nestlé και του Βακόνδιου. Και άρα δεν είναι εφεύρεση ούτε του ενός ούτε του άλλου.

Απλώς είναι μια ακόμα διαφημιστική μπαρούφα - φωτοβολίδα που βολεύει!

Στο αγγλικό κείμενο της wikipedia το οποίο παραθέτεις και το οποίο στην ουσία είναι, μετάφραση του ελληνικού, αναφέρεται πως

-"when describing a drink, the word frappé means chilled, as with ice cubes in a shaker"= "αναφερόμενη σε ποτό, η λέξις frappé, σημαίνει δροσερό, όπως με παγάκια σε ένα σέικερ".
-"as early as 1897 the term is used for a sort of coffee granita, and another mention is from 1932, where caffè frappé is indeed an iced coffee " = "από το 1897 ο όρος χρησιμοποιείται για ένα είδος γρανίτας καφέ και μια ακόμη αναφορά από το 1932, όπου το caffè frappé είναι πράγματι καφές".

Αυτά όλα, απλώς ενισχύουν την άποψη πως δεν είναι εφεύρεση της Nestlé, διότι μεταφέρουν την έννοια του "χτυπημένου" καφέ σε ακόμα προγενέστερη εποχή!.

Τέλος σημειώνω φίλε μου ultimo_, για να μάθεις αν δεν ξέρεις, :-), πως ο φραπέ ακόμα και στην Ελλάδα πριν βγουν τα μίξερ φραπέ σε σεικερ με παγάκια τον έφτιαχναν. Στα καλά μαγαζιά δε, στον σερβίριζαν και μπροστά σου αδειάζοντας το χτυπημένο περιεχόμενο του σεικερ στο ποτίρι και μετά ανοίγοντας το καπάκι του προσέθεταν και τον αφρό.

_________________
Καλός οδηγός σημαίνει απαραίτητα τήρηση του ΚΟΚ.
Ένα νεκρό χωριό από τροχαία, το χρόνο, φτάνει! Δεν χρειάζονται άλλες μελέτες.
Αν ξέρεις το σωστό και παρ'όλα αυτά πράττεις το λάθος, ή αναίσθητος είσαι ή βλάκας.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 3 Δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com