Η αλλιώς γιατί η wikipedia δεν λέει πάντα αλήθεια...
Οπως σας είχα υποσχεθεί στο θέμα "Θέλετε ΟΛΗ την αλήθεια για το φραπέ;" τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, έγραψα αυτό το μικρό αφιέρωμα σχετικά με την προέλευση του καφέ φραπέ, που ούτε ελληνική είναι αλλά ούτε και στην Nestlé ανήκει.
Κατά καιρούς λοιπόν έχει ειπωθεί (εσφαλμένα) πως νονός και εφευρέτης του καφέ φραπέ είναι ο Δημήτριος Βακόνδιος (βλ. "http://el.wikipedia.org/wiki/Φραπέ"). Ο Δ. Βακόνδιος ήταν υπάλληλος στην εταιρεία του Γιάννη Δρίτσα που αντιπροσώπευε κατά το τέλος της δεκαετίας του 50, στην Ελλάδα, την ελβετική εταιρεία Nestlé. Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθέσεως της Θεσσαλονίκης το 1957 παρουσιάστηκε από την εταιρεία ένα νέο προϊόν το οποίο ήταν ένα σοκολατούχο ρόφημα για παιδιά. Παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας σκόνη σοκολάτας, με γάλα και χτυπώντας το μείγμα, σε σέικερ.
Ο Δ. Βακόνδιος ο οποίος ήταν μανιώδης λάτρης του στιγμιαίου καφέ της Nestlé, που από τότε ονομαζόταν Nescafé, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της εκθέσεως, θέλοντας να παρασκευάσει το αγαπημένο του ρόφημα, δεν βρήκε ζεστό νερό και χρησιμοποίησε κρύο. Αυτό το κατόρθωσε εφαρμόζοντας την μέθοδο του σοκολατούχου παιδικού ροφήματος με το σείκερ, αντικαθιστώντας το κακάο με Nescafé και το γάλα με νερό. Ετσι λοιπόν κατά την Nestlé θεωρείται ο εφευρέτης του Nescafé Frappé. Πράγμα που μάλλον δεν αληθεύει.
Βεβαίως δεν αμφισβητώ, πως αυτή η ιστορία μπορεί και να είναι πραγματική! Ομως, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, δυστυχώς η έννοια του Καφέ Φραπέ είχε υπάρξει πολύ πριν ο Βακόνδιος παρασκευάσει τον δικό του.



Είκοσι δύο χρόνια νωρίτερα λοιπόν, σε ελληνικό περιοδικό της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), με την επωνυμία "Η Πλαζ", στην έκδοση του 1935, υπάρχει διαφήμιση που προβάλει το εν λόγω ρόφημα. Διαφημίζει δε πως, μαζί με τον Expresso και τα δύο είδη καφέ παρασκευάζονται από "μοντέρνα εγκατάσταση". Ετσι η εφεύρεση του Καφέ Φραπέ μάλλον ανήκει σε άλλον και όχι στον Δημήτριο Βακόνδιο και την Nestlé.


Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό μου φίλο Κώστα Μαρτζούκο, ο οποίος μου γνωστοποίησε σε ανύποπτο χρόνο, την ύπαρξη αυτής της διαφήμισης, ενώ ταυτόχρονα με άφησε να φωτογραφίσω το συγκεκριμένο περιοδικό, που ανήκει στην εξαιρετική συλλογή του!
Αυτά από μένα για την ώρα που όπως γνωρίζετε με ενοχλούν οι ανακρίβειες, ιδιαίτερα αν προέρχονται από τον εκπρόσωπο μίας εταιρείας, έστω και αν αυτή είναι εκείνη, που παρασκευάζει το αγαπημένο ρόφημα του Νεοέλληνα.
Φιλικά Κώστας